روش های درمان سرطان سینه بر اساس میزان پیشرفت سرطان

مراحل پیشرفت سرطان سینه

میزان پیشرفت سرطان سینه و درمان سرطان سینه

درمان سرطان سینه به عوامل مختلفی مثل مرحله (stage) سرطان سینه، متاستاز (درگیری نواحی و اعضای دیگر بدن بر اثر سرطان) و اندازه و میزان رشد تومور بستگی دارد و هر کدام از اینها نقش مهمی در تعیین نوع درمان ایفا می‌کنند.

درمان سرطان سینه با روش های شیمی درمانی و یا پرتودرمانی سلول های سرطانی و نرمال را متأثر کرده و در پروسه رشد و تقسیم سلولی عمل می کند. ارزیابی اختلالات کروموزومی به دنبال پرتودرمانی و شیمی درمانی با استفاده از روش های سیتوژنتیکی می تواند بهبود و ارتقاء روش های درمانی را به دنبال داشته باشد و بدین ترتیب از طرفی دیگر برای متخصصین بالینی مفید بوده و از سوی دیگر قشر بیماران مبتلا به سرطان پستان را بهره مند کند.

طبقه بندی مراحل سرطان سینه
طبقه بندی مراحل سرطان سینه

 

مراحل پیشرفت سرطان سینه

تشخیص مراحل سرطان پستان یکی از مهمترین عوامل در ارزیابی و تعیین نوع روند درمانی است. پزشکان رادیوانکولوژی از انواع تست های تشخیصی برای ارزیابی مراحل سرطان پستان و تهیه برنامه درمانی مناسب برای بیماران استفاده می کنند. مبتلایان با آگاهی از مراحل سرطان پستان خود می توانند تاحدی نوع درمان و میزان پیش آگهی بیماری خود را پیش بینی کنند.

  • مرحله 0 سرطان پستان

مرحله 0 اولین مرحله سرطان پستان نیز نامیده می شود. در مرحله 0، توده سینه غیر آسیب زننده است و هیچ نشانه ای مبنی بر انتشار سلول های سرطانی به سایر قسمت های پستان یا سایر قسمت های بدن وجود ندارد. اغلب، مرحله 0 یک بیماری پیش سرطانی در نظر گرفته می شود که به طور معمول نیاز به مراقبت و پیگیری جلسات معاینه دارد، اما درمان نمی شود. تشخیص سرطان پستان مرحله 0 دشوار است. ممکن است در حین معاینه بدنی توده ای تشخیص داده نشود و علائم دیگری نیز وجود نداشته باشد. با این حال، خودآزمایی پستان و غربالگری سرطان سینه همیشه مهم است و اغلب منجر به تشخیص زودهنگام می شود. سرطان پستان در مرحله 0 اغلب در حین انجام بیوپسی پستان به طور تصادفی تشخیص داده می شود.

  • مرحله اول سرطان پستان

مرحله اول، اولین مرحله سرطان آسیب زننده و تهاجمی پستان است. در مرحله اول، تومور تا 2 سانتی متر رشد کرده ولی هنوز هیچ گره لنفاوی را درگیر نکرده است. در این مرحله، سلول های سرطانی از محل اصلی خود به بافت پستان انتشار یافته است. از آنجا که تومور مرحله I بسیار کوچک است، تشخیص آن تا حدودی دشوار می باشد. با این وجود، خودآزمایی پستان و غربالگری آن همیشه مهم است و اغلب ممکن است منجر به تشخیص زودهنگام و درمان به موقع شود.

  • مرحله دوم سرطان پستان

مرحله دوم سرطان پستان، همچنین به عنوان سرطان تهاجمی پستان شناخته می شود و تومور در این مرحله بین 2 تا 5 سانتی متر می باشد و یا سرطان در همان طرف سرطان پستان به غدد لنفاوی زیر بازو انتشار یافته است. مرحله دوم سرطان پستان نشان دهنده شکل پیشرفته تری از بیماری است. در این مرحله، سلول های سرطانی از محل اصلی به بافت پستان اطراف انتشار یافته و تومور بزرگتر از مرحله I است. با این حال، مرحله دوم به این معنی است که سرطان به سایر قسمت های دوردست بدن منتقل نشده است. در مرحله دوم، یک تومور ممکن است در طول معاینه به عنوان یک توده سخت در داخل پستان تشخیص داده شود. خودآزمایی پستان و غربالگری روتین همیشه مهم است و اغلب ممکن است منجر به تشخیص زودهنگام شود.

  • مرحله سوم سرطان پستان

سرطان در مرحله سوم سرطان پستان، به عنوان سرطان موضعی شناخته می شود، تومور در این مرحله از سرطان پستان بیش از 2 سانتی متر قطر دارد و سرطان در غدد لنفاوی زیر بغل و یا به سایر غدد لنفاوی یا بافت های نزدیک پستان انتشار یافته است. مرحله سوم سرطان پستان نوع پیشرفته تر از سرطان مهاجم پستان محسوب می شود. در این مرحله سلول های سرطانی معمولاً به نقاط دورتر بدن انتشار نمی یابند اما در چندین غدد لنفاوی زیر بغل دیده می شوند. تومور همچنین ممکن است در این مرحله بسیار بزرگ باشد و احتمالاً به دیواره قفسه سینه یا پوست پستان نیز انتشار می یابد.

دیگر یافته های پزشکی
بررسی ارتباط بین سرطان سینه و غدد لنفاوی

مرحله سوم براساس اندازه تومور

سرطان سینه مرحله ۳ در واقع از موارد پیشرفته سرطان به شمار می آید. در این مرحله سلول های سرطانی خود را به غدد لنفاوی رسانده اند اما هنوز به دیگر ارگان های بدن سرایت نکرده اند. این مرحله خود بر اساس اندازه تومور و میزان درگیر شدن غدد لنفاوی به سه دسته بندی تقسیم می شود: (3A) (3B) و (3C).

هر یک از موارد زیر می تواند در دسته بندی سرطان سینه نوع 3A قرار بگیرند:

  • عدم وجود تومور یا وجود تومور با هر اندازه ای و سرطان در ۴ تا ۹ مورد از غدد لنفاوی مجاور
  • توموری بزرگ تر از ۵ سانتیمتر در طول و رشته های کوچک سلول های سرطان سینه در غدد لنفاوی
  • توموری بزرگ تر از ۵ سانتیمتر و سرطان در یک تا سه غده لنفاوی در نزدیکی استخوان سینه

سرطان سینه نوع 3B می تواند هر اندازه ای باشد. این نوع از سرطان در دیواره سینه یا پوست سینه رخ می دهد که می تواند با تورم موضع همراه باشد. این نوع نیز تا ۹ غذه لنفاوی مجاور را نیز درگیر خود خواهد کرد. سرطان سینه نوع 3C می تواند توموری در هر اندازه باشد و یا اصلی توموری وجود نداشته باشد. این نوع مواردی که سرطان به ۱۰ یا تعداد بیشتری از غدد لنفاوی نزدیک بازو و ترقوه سرایت کرده باشد را نیز در بر نمی گیرد.

  • مرحله چهارم سرطان پستان

مرحله چهارم همچنین به عنوان سرطان متاستاتیک پستان شناخته می شود، سرطان در این مرحله در غدد لنفاوی پستان، زیر بغل و داخل بافت پستان و قسمت های دیگر بدن نزدیک یا دور از پستان انتشار یافته است. مناطق آسیب دیده ممکن است شامل استخوان، مغز، ریه ها یا کبد باشد و بیش از یک قسمت از بدن را درگیر کند.

سرطان متاستاتیک پستان چیست؟

سرطان متاستاتیک پستان، هنگامی رخ می دهد که سلول های سرطانی به اندام های دوردست و یا بافت های دیگر مانند استخوان، کبد و ریه ها بدن انتشار یافته است. حتی هنگامی که تومور متاستاتیک پستان به قسمت دیگری از بدن انتشار می یابد، حاوی همان سلول های سرطانی است که در پستان ایجاد شده می باشد و هنوز هم سرطان پستان محسوب می شود.

دیگر یافته های پزشکی
پرتودرمانی و هورمون درمانی سرطان سینه مردان چگونه است؟

 

متاستاتیک پستان
متاستاتیک پستان

مراحل درمان سرطان سینه

پس از مراجعه به پزشک انکولوژیست و بررسی وضعیت شما و مراحل پیشرفت سرطان سینه راهکار درمانی مشخصی برایتان در نظر گرفته می شود. خوشبختانه با پیشرفت علم روش های مختلفی برای درمان سرطان سینه وجود دارد که در ادامه با آن آشنا خواهیم شد.

عواملی که شیوه درمان شما به آن ها بستگی دارند عبارت اند از:

🎗 مرحله پیشرفت سرطان

🎗 سن و سلامت عمومی بیمار

🎗 نوع سرطان

🎗 حساسیت به هورمون ها

درمان سرطان سینه مرحله سوم

درمان سرطان مرحله ۳ بسیار متنوع است. در برخی از موارد تمام سینه بیمار برداشته می شود که به آن «ماستکتومی» (mastectomy) گفته می شود. در مواردی دیگر نیز از روش نجات سینه یا «لامپکتومی» (lumpectomy) و یا پرتودرمانی و در مواردی نیز شیمی درمانی سرطان سینه و یا جراحی برای برداشتن غده لنفاوی درگیر استفاده می شود. برخی بیماران نیز روش های هورمون درمانی پستان و درمان سرطان هدفمند را دریافت خواهند کرد. در برخی موارد نیز ابتدا بیمار تحت شیمی درمانی پستان قرار می گیرد تا سایز تومور کاهش پیدا کند و پس از آن ماستکتومی و پرتودرمانی سرطان سینه صورت خواهد گرفت.

هورمون درمانی سرطان پستان و درمان سرطان هدفمند نیز ممکن است در صورت لزوم و مفید دانسته شدن مورد استفاده قرار گیرند. افرادی که سرطان سینه آن ها در مرحله ۳ قرار دارد معمولاً برای برداشتن دستکم برخی از غدد لنفاوی درگیر در زیر بازو مورد عمل جراحی قرار گرفته و ممکن است برای درمان غدد لنفاوی نزدیک ترقوه و استخوان سینه تحت پرتودرمانی قرار گیرند.

درمان سرطان سینه مرحله چهارم

در مرحله ۴، سرطان سینه به نقاط دیگر بدن راه پیدا کرده و به اصطلاح متاستاز کرده است که از این مناطق می توان به استخوان ها، کبد، مغز و ریه ها اشاره کرد. همانطور که توضیح داده شد این مرحله را سرطان سینه متاستاتیک می نامند و اگر چه معمولا غیر قابل درمان انگاشته می شود اما روش های درمانی جدید به بیمار کمک می کنند که چند سال بیشتر زنده بمانند حتی در حالی که بیماری آن ها وارد مراحل پیشرفته ای شده است. اصلی ترین روش درمانی که در واقع تنها به تاخیر انداختن مرگ است استفاده از داروهاست و در برخی موارد نیز شیمی درمانی توصیه می شود.

شناسایی درمان های سرطان سینه

  • جراحی سرطان سینه

لامپکتومی (برداشتن تومور، بافت اطراف پستان و احتمالاً غدد لنفاوی مجاور)
ماستکتومی (برداشتن یک یا هر دو پستان، همراه با غدد لنفاوی مجاور)

 

  • استفاده از پرتودرمانی در درمان سرطان سینه

با استفاده از پرتودرمانی، پرتوهای پر قدرت، سلول‌های سرطانی را مورد هدف قرار داده و اقدام به از بین بردن آنها می‌کنند.

 

  • هورمون تراپی یا هورمون درمانی

داروهای حاوی هورمون برای درمان استفاده می شود که در ترکیب این داروها حتما از استروژن استفاده می شود که باعث سوختن سلول های سرطانی می شود. این داروها ممکن است شامل داروهایی مانند تاموکسیفن (Nolvadex ، Soltamox) است که برای خانم ها قبل و بعد از یائسگی و مهار کننده های آروماتاز شامل anastrozole (Arimidex), exemestane (Aromasin) letrozole (Femara) برای یائسگی تجویز شود.

 

جهت مشاوره و یا درخواست نوبت حضوری دکتر مریم میرزایی مقدم متخصص انکولوژی، رادیوتراپی و شیمی درمانی با شماره های ۰۲۱۸۶۱۲۶۱۹۳ ـ ۰۲۱۸۶۱۲۶۳۹۵ و اینستاگرام ایشان در ارتباط باشید.

مطلب چقدر مفید بود؟

۲ دیدگاه

  • دکتر ۳۲ سالمه مجردم سنو سینه گرفتم براتون بفرستم میشه نگاه کنید و جوابش رو بهم بگید یا باید حتما حضورا بیام مطب خیلی حساس هستش ممنون

    • باسلام لطفا جهت اطلاعات بیشتر با مطب خانم دکتر مریم میرزایی مقدم در ارتباط باشید. ۶۶۱۲۶۰۴۴ – ۶۶۱۲۶۰۶۵
      آدرس مطب: بلوار کشاورز، ابتدای جمالزاده شمالی، نبش کوچه سرو پلاک ۱، طبقه ۴، واحد ۷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *