روش های تشخیصی سرطان
درمان های اولیه سرطان در مقایسه با درمان های پیشرفته، ساده تر و ارزان تر هستند. تشخیص زود هنگام سرطان به پزشکان متخصص کمک می کند تا ناهنجاری های بافت های مستعد سرطان را که ممکن است تبدیل به بدخیمی شوند، تشخیص دهند و با بکارگیری راههای درمان سرطان، از گسترش آن پیشگیری نمایند. به این ترتیب، بیمار را از فشارهای مالی و جسمی بالقوه درمانهای پیشرفته سرطان می رهانند. با این وجود، افراد زیادی هستند که در مراحل آخر موفق به تشخیص سرطان می شوند و شانس درمان موفقیت آمیز و طول عمر بیشتر را از دست می دهند.
” تشخیص زود هنگام سرطان می تواند احتمال موفقیت درمان را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و آزمایش های تصویربرداری مانند MRI می توانند تأثیری قابل توجهی در تشخیص سرطان داشته باشند. “
آزمایش های تصویربرداری چه هستند و چگونه به تشخیص سرطان کمک می کنند؟
آزمایش های تصویربرداری به پزشک کمک می کنند تا آنچه را که در بدن اتفاق می افتد، بررسی کند و همچنین می توانند به پزشک متخصص انواع سرطان نشان دهند که سرطان تا چه میزانی گسترش پیدا کرده و رادیوتراپی، شیمی درمانی، هورمون درمانی و… تا چه میزان می تواند موثر واقع شود.
آزمایشهای تصویربرداری با ارسال انواع انرژی مانند امواج صوتی، اشعه ایکس، میدان مغناطیسی یا ذرات رادیواکتیو به داخل بدن کار می کنند. بافت های بدن شما این الگوهای انرژی را تغییر میدهند تا یک تصویر ایجاد نمایند.
پزشکان متخصص از آزمایش های تصویربرداری به روش های مختلف برای سرطان استفاده می نمایند. که جهت:
- شناسایی سرطان در مراحل اولیه آن که تومور هنوز کوچک بوده و پخش نشده است و هیچ علائم و نشانه ای ندارد.
- جستجو برای توده یا تومور، هنگامی که علائمی بروز داده است. پزشک متخصص انکولوژی در تهران همچنین می تواند ببیند که سرطان علت این علائم است یا بیماری دیگری بجز سرطان
- برنامه ریزی جهت درمانی بهتر
- تشخیص اینکه آیا تومور به طور بالقوه سرطانی است و آیا نیاز به برداشتن و آنالیز نمونه بافت کوچکی از آن (بیوپسی سرطان در مراحل اولیه) برای تعیین این موضوع می باشد. معمولاً پزشکان جهت تشخیص بهتر می توانند از فرآیند بیوپسی استفاده کنند.
- مشاهده موقعیت تومور در بدن بیمار، حتی اگر در عمیق ترین قسمت بدن باشد.
- تشخیص اینکه سرطان در چه مرحله ای است و آیا در قسمت های دیگر بدن پخش شده است.
- تشخیص اینکه آیا تومور رشد کرده، کوچک شده و یا به همان اندازه مانده است. از این طریق پزشک متخصص رادیوتراپی-شیمی درمانی متوجه می شود که آیا درمان موثر واقع شده و یا نیاز به تغییر برنامه درمانی می باشد.
- تشخیص اینکه آیا سرطان بعد از درمان برگشته است یا نه
انواع آزمایش های تصویربرداری برای تشخیص سرطان و مزایای هرکدام
چه آزمایش هایی برای چک کردن و تشخیص کانسر انجام می شود؟ انواع مختلف اسکن های تصویری سرطان جهت تشخیص عبارتند از:
- سی تی اسکن Computed Tomography
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI
- سونوگرافی
- توموگرافی انتشار پوزیترون و توموگرافی کامپیوتری (پت سی تی اسکن)
- ماموگرافی
- اشعه ایکس
- اسکن پزشکی هسته ای
” در ادامه با روش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI بیشتر آشنا خواهیم شد با ما همراه باشید. “
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI جهت تشخیص سرطان
در MRI از امواج رادیویی و انرژی آهنرباهای قدرتمند برای تولید تصاویر دقیق و کامپیوتری از بدن استفاده می شود. پزشکان همچنین از این روش برای اندازه گیری اندازه تومور استفاده می کنند. یک دهانه تونل مانند باریک روی دستگاه MRI استاندارد وجود دارد. دستگاه های MRI در برخی مراکز دارای دهانه بازتری هستند که برای افراد کلاستروفوبیک مناسب تر است.
MRI از اشعه ایکس یا سایر پرتوها استفاده نمی کند. بنابراین منجر به مشکلات باروری در مردان و زنان نمی شود. این روش حتی در شرایط بارداری نیز بی خطر است. پزشکان از MRI برای گرفتن عکس از ستون فقرات، مغز استخوان، قفسه سینه، شکم و پستان استفاده می نمایند.
مزایای روش تصویربرداری MRI
MRI به پزشک کمک می کند:
- تعیین کند که آیا تومورسرطانی است یا غیرسرطانی
- اندازه و محل تومور را تعیین کند
- بر اثربخشی درمان نظارت داشته باشد
- برای درمان سرطان برنامه ریزی کند، مانند انتخاب روش و یا شروع شیمی درمانی پرتودرمانی یا جراحی سرطان
علت استفاده از MRI در درمان سرطان پستان
به عنوان مثال MRI پستان یک معاینه تشخیصی سرطان سینه است که ممکن است پزشک متخصص بعد از انجام ماموگرافی سرطان سینه و قبل از انجام شیمی درمانی سرطان سینه، به شما توصیه کند. با استفاده از میدان مغناطیسی، چندین تصویر از بافت پستان گرفته می شود. دستگاه برای تولید تصاویر دقیق و رایانه ای از بافت درون سینه های بیمار، تصاویر را ترکیب می کند.
MRI پستان به پزشک جراح، متخصص رادیوتراپی و یا شیمی درمانی سرطان پستان کمک می کند:
- خانم هایی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند را غربالگری کنند.
- تومورهای پستان را تشخیص و ارزیابی کنند. این عمل برای تشخیص توده کوچک در سینه، بهتر از سونوگرافی یا ماموگرافی پستان عمل می کند. به خصوص اگر بافت سینه بیمار، متراکم و بدون چربی باشد.
- در تشخیص سرطانی که در سینه حس شده، اما در سونوگرافی یا ماموگرافی دیده نشده، کمک می کند.
- اندازه یک تومور و میزان انتشار آن را پس از تشخیص سرطان، مشخص کند.
- بر اثربخشی شیمی درمانی بر درمان سرطان نظارت داشته باشد.
- منطقه ای را که به عنوان بافت سرطانی پستان توسط پزشک برداشته شده است، ارزیابی نماید.
- درموارد دیگر: دریابد آیا ایمپلنت پستان دچار پارگی شده است یا خیر.
جمع بندی
آزمایش های تصویربرداری یکی از روش های تشخیص کانسر هستند که می توانند در تشخیص زود هنگام سرطان بسیار موثر واقع شوند. درصورت تشخیص زود هنگام، احتمال موفقیت روش های درمانی نیز بالاتر می رود. سی تی اسکن، MRI، ماموگرافی، سونوگرافی، پت اسکن و… همگی از روش های تشخیص سرطان هستند که اغلب جزء پیش اقدامات قبل از درمان سرطان هایی که در مرکز درمان سرطان همراه درمان می شوند، به بیماران سرطانی پیشنهاد می گردد.
جهت مشاوره و یا درخواست نوبت حضوری دکتر مریم میرزایی مقدم متخصص انکولوژی، رادیوتراپی و شیمی درمانی با شماره های ۰۲۱۸۶۱۲۶۱۹۳ ـ ۰۲۱۸۶۱۲۶۳۹۵ و اینستاگرام ایشان در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه