بیوپسی یا نمونه برداری توده پستان جهت تشخیص سرطان

بیوپسی یا نمونه برداری توده پستان جهت تشخیص سرطان

 

مقدمه

بیوپسی (نمونه برداری) پستان یکی از روش ‌های دقیق و مطمئن تشخیص توده ‌های سرطانی از غیرسرطانی است که به دنبال تصویر برداری از بافت پستان به روش ‌های ماموگرافی و سونوگرافی و در صورت مشاهده توده‌ های مشکوک انجام می‌ شود. در ادامه با انواع و روش ‌های آن آشنا خواهیم شد. “

 

توده های پستانی

عمده توده‌ های پستانی غیرسرطانی هستند و تنها بخش کوچکی از این توده ‌ها سرطانی می باشند. با این حال، توصیه می شود که به محض مشاهده هرگونه تغییرات در بافت پستان از جمله:

سریعاً به پزشک مراجعه شود تا با انجام معاینات و آزمایشات لازم علت و ریشه این تغییرات در پستان و مهم تر از همه، نوع درمان که شامل جراحی سرطان پستان، شیمی درمانی سرطان سینه، رادیوتراپی سرطان پستان توسط بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران است، تشخیص داده شود.

 

بیوپسی پستان چیست؟

بیوپسی پستان فرایندی است برای ارزیابی توده‌ های مشکوک پستان و کسب اطمینان از خوش خیم یا سرطانی بودن آن‌ ها، که در طول آن نمونه کوچکی از بافت پستان برای بررسی‌ های آزمایشگاهی تهیه می‌ شود.

در بیوپسی نمونه‌ای از بافت مشکوک پستان در اختیار پزشک قرار می ‌گیرد تا بتواند با استفاده از بررسی آن، هر گونه ناهنجاری در سلول‌ هایی که تشکیل دهنده توده‌ ی پستانی هستند را شناسایی کند و به پزشک در انتخاب بهترین روش درمانی این توده‌ ها کمک ‌کند.

 

نتیجه گزارش نمونه برداری

در گزارش آسیب شناسی که به پزشک ارسال می شود عبارت های متفاوتی استفاده می شود مثلا در آن عبارت های:

  • نرمال (عدم وجود سلول های سرطانی یا غیرطبیعی)
  • غیرنرمال اما خوش خیم (تجمعات کیست های کلسیمی اما غیرسرطانی که البته ممکن است نیاز به تست و پیگیری بیشتر داشته باشد)
  • وجود سلول های سرطانی (شامل اطلاعات دقیق تر درباره وضعیت توده سرطانی)

بسته به نتایج به دست آمده به کار می رود.

 

دلایل انجام بیوپسی پستان چیست؟

پزشک ممکن است در شرایط زیر انجام بیوپسی پستان را توصیه کند:

  • زمانی که شما یا پزشکتان احساس وجود توده یا سفت شدن در پستان را دارید و پزشک شما به سرطان پستان مشکوک است.
  • زمانی که ماموگرافی، یک نقطه مشکوک در پستان را نشان می‌دهد.
  • زمانی که سونوگرافی، یک یافته مشکوک را نشان می‌دهد.
  • زمانی که ام آر آی از پستان، یک یافته مشکوک را نشان می‌دهد.
  • فرد دچار تغییرات غیرمعمول در نوک سینه یا ترشحات خونین شده است.

 

دیگر یافته های پزشکی
خودآزمایی پستان و تشخیص خانگی سرطان پستان

انواع بیوپسی توده های پستانی

بیوپسی به ‌طور کلی و خصوصاً در مبحث بیماری‌ های پستان به دو شکل کلی امکان ‌پذیر است:

۱) روش‌های غیر جراحی بیوپسی پستان

  • بیوپسی با سوزن ظریف

این روش ساده ‌ترین نوع بیوپسی پستان است. در این روش که برای ارزیابی توده های احساس شده در معاینه بالینی مورد استفاده قرار می گیرد، بیمار بر روی یک تخت دراز می کشد و پزشک یک ماده بی حس کننده به محل نمونه برداری تزریق می کند. پس از بی حس شدن کامل ناحیه مورد نظر، سوزن نازکی که به یک سرنگ متصل است به بافت سینه وارد شده و نمونه ‌ای از سلول ها یا مایعات را از داخل توده جمع‌ آوری می کند. در انتهای کار نیز یک گاز استریل بر روی محل نمونه برداری شده قرار داده می شود.

روش بیوپسی با سوزن ظریف
روش بیوپسی با سوزن ظریف

 

  • بیوپسی با سوزن بزرگتر (CNB)

ارزیابی توده هایی که پزشک در ماموگرافی یا سونوگرافی پستان مشاهده کرده و یا هنگام معاینه به وجود آن مشکوک شده به کمک این نوع نمونه برداری انجام می شود. همانند روش بالا در این نوع بیوپسی نیز نمونه بافتی تهیه شده و از سوزنی با قطر بزرگتر استفاده می شود.

در روش CNB چندین نمونه جمع آوری و برای شناسایی ویژگی های نشان دهنده بیماری تجزیه و تحلیل می شود. بسته به محل قرارگیری توده، ممکن است از روش های تصویربرداری دیگری مانند سونوگرافی یا MRI برای هدایت موقعیت سوزن برای به دست آوردن نمونه بافت استفاده شود.

روش بیوپسی با سوزن بزرگتر CNB
روش بیوپسی با سوزن بزرگتر CNB

 

  • نمونه برداری استریوتاکتیک

در این نوع نمونه برداری که توده به خوبی قابل لمس نیست، نمونه برداری تحت گاید و هدایت سونوگرافی و یا ماموگرافی و توسط رادیولوژیست انجام می گیرد. در این روش بیمار به سمت شکم روی یک سطح دراز می کشد و یکی از سینه ها در یک مدخل تعبیه شده روی میز قرار گرفته و بین دو صفحه فشرده می شود، رادیولوژیست در محل تعیین شده یک برش کوچک ایجاد می کند. سپس یک سوزن را وارد کرده و چندین نمونه از بافت را استخراج می کند.

روش نمونه برداری استریوتاکتیک
روش نمونه برداری استریوتاکتیک

 

۲) روش‌های جراحی بیوپسی پستان

در این روش نمونه برداری با استفاده از جراحی سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می ‌شود و مقداری از توده پستانی مشکوک همراه با مقداری از بافت سالم پستان استخراج شده و برای انجام آزمایشات تکمیلی به آزمایشگاه ارسال می‌ گردد. چنانچه توده پستانی قابل لمس نباشد، در این روش نیز برای دسترسی دقیق از سونوگرافی استفاده می‌ کند.

دیگر یافته های پزشکی
شیمی درمانی و تأثیر آن در درمان به موقع سرطان پستان

در روش جراحی بیوپسی دو روش وجود دارد:

  • Excisional Biopsy: در این روش کل توده برداشته می ‌شود.
  • Incisional Biopsy: در روش اینسیژنال بیوپسی، قسمتی از توده برداشته می ‌شود.

با توجه به شرایط بیمار و توده و پس از معاینات و قضاوت بالینی نوع و روش جراحی برای بیوپسی تعیین می‌ شود.

 

ریسک ها و عوارض احتمالی بیوپسی پستان

اگر چه بیوپسی پستان یک روش تشخیصی نسبتاً ساده و کم ریسک است، اما کلیه فرایندهای جراحی ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشند که عبارتند از:

  • تغییر ظاهر پستان (بسته به حجم بافت استخراج شده)
  • کبودی موضعی پستان
  • التهاب پستان
  • عفونت سینه (پس از مشاهده مراجعه سریع به پزشک)

از یک سو هر چقدر سرطان سینه زودتر تشخیص داده شود، روند درمان مانند جراحی پستان و یا شیمی درمانی سرطان سینه می تواند سریعتر آغاز شود و نتیجه درمان مؤثرتر خواهد بود و از سوی دیگر عوارض جانبی بیوپسی به ندرت اتفاق می افتند. بنابراین مزیت تشخیص زودهنگام توده احتمالی سرطانی، بسیار بیشتر از عوارض احتمالی ناشی از نمونه برداری است.

 

❗ نکاتی که باید قبل از نمونه برداری به آنها توجه شود!

  • بیمار باید درصورت داشتن آلرژی یا حساسیت به هر نوع دارویی، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارد.
  • از داروهای رقیق کننده خون نظیر آسپرین از یک هفته پیش از تهیه بیوپسی استفاده نشود.
  • چون در طی مراحل نمونه برداری ممکن است از تصویر برداری ام آر آی استفاده شود، درصورتی که هرگونه قطعه مصنوعی در بدن بیمار قرار دارد، باید آن را به اطلاع پزشک مربوطه برساند.

 

چکیده

” پس از اینکه نمونه برداری با موفقیت انجام شد، نمونه به آزمایشگاه فرستاده می شود و متخصص آزمایشگاه به دقت آنرا مورد برسی قرار میدهد و سپس یک گزارش آسیب شناسی به پزشک مربوطه ارسال میکند که در آن عبارت های نرمال (عدم وجود سلول های سرطانی یا غیر طبیعی)، غیرنرمال اما خوش خیم (تجمعات کیست های کلسیمی اما غیر سرطانی که البته ممکن است نیاز به تست و پیگیری بیشتر داشته باشد) و وجود سلول های سرطانی (شامل اطلاعات دقیق تر درباره وضعیت توده سرطانی) بسته به نتایج به دست آمده به کار رفته است. “

 

جهت مشاوره و یا درخواست نوبت حضوری دکتر مریم میرزایی مقدم متخصص انکولوژی، رادیوتراپی و شیمی درمانی با شماره های ۰۲۱۸۶۱۲۶۱۹۳ ـ ۰۲۱۸۶۱۲۶۳۹۵ و اینستاگرام ایشان در ارتباط باشید.

5/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *