انواع سرطان سارکوم، تشخیص تا درمان آن

انواع سرطان سارکوم تشخیص تا درمان آن

سارکوم چیست؟

سارکوم سرطان نسبتا کمیابی است و حدود دو درصد از سرطان ها را تشکیل می دهد، سارکوم از بافت همبند مانند غضروف و ماهیچه و استخوان نشات می گیرد، به همین دلیل به آن سرطان عضله و سرطان استخوان نیز گفته می شود.

 

علت ایجاد سارکوم در بدن چیست؟

اینکه چه عواملی باعث ایجاد بیشتر سارکوم‌ها می‌شود، مشخص نیست. اما به طور کلی سرطان زمانی ایجاد می‌شود که جهش‌ در DNA سلول‌ها اتفاق بیفتد. با ایجاد برخی از جهش ها سلول‌ ها شروع به رشد و تقسیم غیرقابل کنترل می کنند و سلول‌های غیر‌طبیعی تجمع یافته منجر به ایجاد تومور می شوند.

انواع سرطان سارکوم

ریسک فاکتورهای سارکوم چیست؟

  • سندرم‌های ژنتیکی

بعضی از سندرم‌ های ژنتیکی نادر مانند سندرم لی-فرامنی و رتینوبلاستومای وراثتی خطر ابتلا به سارکوم را افزایش می‌دهند.

  • بیماری پاژه استخوان

این بیماری غالباً بزرگسالان را درگیر می‌کند و سبب افزایش خطر ابتلا به سارکوم می‌شود.

  • پرتودرمانی برای معالجه‌ی سرطان ها

قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای تشعشعات خطر ابتلا به سارکوم را در آینده افزایش می ‌دهد.

 

راه های تشخیص سرطان سارکوم چیست؟

بر خلاف سرطان پروستات و روده برای این سرطان بیومارکری وجود ندارد و نمی توان آن را با استفاده از آزمایش خون تشخیص داد. ابزارهای تشخیص سرطان سارکوم طبق دستور متخصص انکولوژی عبارتند از:

  • نمونه برداری

تشخیص سرطان استخوان به دو روش آسپیراسیون و بیوپسی انجام می ‌شود. مغز استخوان شامل دو بخش جامد و مایع است که برای نمونه برداری بخش جامد از روش بیوپسی استفاده می ‌شود و پزشک یک سوزن بزرگ را داخل استخوان فرو می ‌کند. نمونه برداری از مایع داخلی استخوان به روش آسپیراسیون انجام می ‌شود.

راه های تشخیص سرطان سارکوم
تشخیص سرطان استخوان به دو روش آسپیراسیون و بیوپسی
  • رادیوگرافی و سی تی اسکن

در این روش با کمک سی تی اسکن و رادیوگرافی وجود توده در استخوان مشخص می شود. برای تشخیص سرطان در بافت‌های نرم بدن مانند ریه و غدد لنفاوی، پزشک یک مایع حاجب را به بیمار می دهد و بیمار پس از نوشیدن آن، در دستگاه سی تی اسکن قرار می ‌گیرد و به این ترتیب، وجود توده ورشد سلول سرطانی تشخیص داده می‌شود.

  • سی تی اسکن هسته‌ ای

این روش برای تشخیص متاستاز (گسترش بافت استخوانی به سایر بخش‌ های بدن) سرطان سارکوم استفاده می ‌شود.

دیگر یافته های پزشکی
رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان | تغذیه بیماران سرطانی

 

انواع سرطان سارکوم کدام است؟

سرطان‌های سارکوم را می‌توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:

🎗 سارکوم بافت نرم

🎗 سارکوم استخوان یا استئوسارکوم شایع ترین سرطان اولیه در استخوان

 

در تقسیم بندی جزئی‌تر انواع سرطان سارکوم های بافت نرم عبارتند از:

  • آنژیوسارکوم

آنژیوسارکومدر واقع سرطان بافت نرم عروق خونی یا عروق لنفاوی می باشد.

  • کوندروسارکوم

کندروسارکوم سرطانی است که از سلول های کندورسیت غضروف منشامی گیرد.

  • تومور دسموئید

اغلب، تومورهای دسموئید سارکوم بافت نرم (سرطان) تلقی نمی شوند. تومور های دسموئیدی اگرچه می توانند به بافتهای اطراف کشیده شوند و پس از جراحی عود نمایند ولی به ندرت به اعضای دوردست منتشر می شوند.

  • سارکوم کاپوسی

این نوع از سارکوم معمولا روی پوست تأثیر می گذارد اما می تواند در بافت های دیگر هم اتفاق افتد و عامل آن ویروس هرپس انسانی نوع 8 است.

  • رابدومیوسارکوم

این نوع سارکوم در عضلات فعال بدن رشد می کند. این ماهیچه ها، ماهیچه های ارادی بدن هستند، مثل ماهیچه هایی که برای حرکت دادن دست ها یا پاها استفاده می نماییم. به طور معمول این تومور نیز در در سر، گردن، مثانه، واژن، بازوها، پاها و تنه نیز رخ می دهد.

 

سارکوم های استخوان شامل موارد زیر هستند

  • سارکوم استخوان

سارکوم استخوان یک سرطان محسوب می شود که در استخوان شروع می گردد. گاهی اوقات تمامی انواع سرطان استخوان را یک سارکوم نامگذاری می کند،  درحالیکه سارکوم تنها نوعی سرطان استخوان می باشد.

  • سارکوم یوئینگ

این نوع سارکوم بیشتر در استخوان ساق پا و لگن مشاهده می شود اما می تواند استخوان های دیگر بدن را نیز مبتلا کند و بیشتر کودکان و نوجوانان را در معرض خطر قرار می دهد.

  • سارکوم فیبروبلاستی

در این بیماری استخوان پاها، بازوها و فک بیشتر در معرض این بیماری هستند و بیشتر در افراد میانسال و مسن مشاهده می شود. این نوع از سرطان استخوان بیشتر بافت های نرم اطراف استخوان را درگیر می کند.

دیگر یافته های پزشکی
پرسش و پاسخ تغذیه ای درحین درمان انواع سرطان

رادیوگرافی و سی تی اسکن در تشخیص سارکوم

 

درمان سارکوما به چه صورت است؟

انتخاب وبرنامه ریزی در مورد روش درمانی و بهبودی به عوامل مختلفی از جمله موارد زیر بستگی دارد:

  • نوع سارکوم
  • محل، درجه و اندازه تومور
  • سن بیمار
  • اینکه سرطان جدید باشد یا عود کننده

سارکوم معمولاً با جراحی برای از بین بردن سرطان درمان می شود. سایر درمان ها ممکن است قبل یا بعد از جراحی استفاده شوند.

درمان سارکوم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عمل جراحی سرطان سارکوم

هدف از جراحی سارکوم حذف کلیه سلول‌های سرطانی است. گاهی اوقات برای از بین بردن تمام سلول‌های سرطانی لازم است که یک دست یا پا قطع شود، اما جراحان سعی می کنند عملکرد اندام را در صورت امکان حفظ کنند.

  • رادیوتراپی یا پرتودرمانی سرطان سارکوم

در پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول ‌های سرطانی استفاده می ‌شود. پرتو درمانی می ‌تواند با دستگاهی انجام شود که در اطراف بدن بیمار حرکت کرده و پرتوهای انرژی را هدایت می‌کند (تابش پرتوی خارجی). یا ممکن است اشعه به طور موقت در بدن فرد مبتلا قرار گیرد (براکی تراپی). بعضی اوقات پرتودرمانی در طی جراحی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی (تابش حین عمل) انجام می‌شود.

  • شیمی درمانی سرطان سارکوم

در این روش از مواد دارویی شیمیایی برای از بین بردن سلول‌ های سرطانی استفاده می‌ شود. برخی از انواع سارکوم بیشتر از سایر موارد به شیمی درمانی توسط متخصص شیمی درمانی در بهترین کلینیک شیمی درمانی در تهران پاسخ می ‌دهند.

  • درمان هدفمند سرطان سارکوم

در طی درمان هدفمند از دارو هایی استفاده می ‌شود که به نقاط ضعف خاص سلول ‌های سرطانی حمله می‌کنند. برای استفاده از این روش درمانی پس از بیوپسی، سلول ‌های سارکوما به آزمایشگاه فرستاده می شوند تا بررسی شوند که آیا به دارو های درمان هدفمند موثر خواهند بود یا خیر؟

  • ایمونوتراپی سرطان سارکوم

سیستم ایمنی بدن که علیه بیماری مبارزه می‌کند ممکن است به سلول ‌های سرطانی حمله نکند زیرا سلول‌ های سرطانی پروتئین ‌هایی تولید می‌کنند که توسط سلول ‌های سیستم ایمنی قابل شناسایی نباشند. داروهای ایمونوتراپی با ایجاد تداخل در این روند کار می‌کنند و سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با سرطان تحریک می‌کند.

 

جهت مشاوره و یا درخواست نوبت حضوری دکتر مریم میرزایی مقدم متخصص انکولوژی، رادیوتراپی و شیمی درمانی با شماره های ۰۲۱۸۶۱۲۶۱۹۳ ـ ۰۲۱۸۶۱۲۶۳۹۵ و اینستاگرام ایشان در ارتباط باشید.

5/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *